lørdag den 8. august 2009

A eller B?

Ind imellem er det svært at vide, hvad man skal mene som bibliotekar.
Handler det om nutiden, handler det om fremtiden, hænger det sammen med fortiden - og hvad vil lånerne egentlig ha'?
Der er vist ingen, der ved det.
Det er åbent til diskussion.
Om 20 år er der sikkert nogle, der vil stikke meninger i hovedet på hinanden og triumferende skrige; SE hva' jeg sa'e!!!
...men der er dømt ligestilling mellem meningerne lige nu, i hvertfald.
Derfor er det så nemt at mene.
Og derfor bør man gøre det - og fortælle det.
Det er gratis.
Og det er måske DIG, der ender med at have ret!

Det minder mig om en vittighedstegning, jeg engang havde hængende på min køleskabslåge. Om tvillingerne, der lignede hinanden på en prik. Den ene åd, drak og 'levede livet'. Den anden var mådeholden og brugte det meste af sit liv på at fortælle, hvor galt fat, den andens liv var. Den sidste tegning i striben forestillede to gravstene. Den ene med påskriften 'Hvil i Fred'. Den anden med 'Hva' sagde jeg!'

Jeg elsker den!

Og det fede ved den er, at man faktisk ikke ved, hvem der ligger under hvilken sten!

Overført til den ulmende debat om 'bibliotekets fremtid', kan man da drage mange paraleller!

Lad os kalde dem A og B.

A: Der er også alt for mange mærkelige medier her på biblioteket. Hvad skal det til for? Folk kan da købe cd'ere og dvd'ere alle mulige andre steder. Hvorfor her?
B: Din gamle forstokkede nar! Vi skal følge med tiden. Vi får da ingen penge, hvis vi pludselig bliver sådan et støvet museum med bøger, ingen gider låne. Borgerne lægger mange penge i det her, så vi må sgu da imødekomme deres behov!
A: Fnys! Det holder jo ikke. De der materialer egner sig ikke til udlån. Ungerne er ligeglade med dem. Folk er ligeglade. Når noget er gratis bliver det behandlet derefter. Det er for dyrt, for sårbart og lånerne stikker halen mellem benene. Ak, vi kunne have købt mange eksemplarer af nye bøger for de penge, der går til spilde på den konto!
B: Men til hvem? Og af hvad? Når du lokker med andre materialer, kommer der andre folk i biksen, som måske tager noget andet med sig hjem, som de jo ikke kan gøre i en videobiks, vel!? Desuden har vi masser af kurser, internetadgang, wii-spil...
A: Åh, ja, DET er vi vist mange, der er klar over. Nu mangler vi bare at sælge burgere og pomfritter. Måske også en jukeboks? En talentkonkurrence? Lad os da drukne i tilbud, så vi til sidst ligner stakler, der helt fortjent får et spark bagi og bliver erstattet af det demolitions-sjak, der river det hele ned.
B: Du er pessimist! Du ser ikke fremad!
A: Det er lige præcis, hvad jeg gør!
B: Bogen kan ikke overleve alene.
A: Om jeg så skal dø med den.....
B: Dramaqueen!
A: Ja, det vil du ku' li, hva'!

And they went on and on......

Hva' skal man dog mene?
Det er stensikkert, at biblioteket hverken har lyst til at hvile i fred eller 'buuuh'e sig selv 4
alen under jorden!

Ingen kommentarer: